Ağ Türleri
Ağ nedir?
Ağ, internet paylaşımı için iki veya daha çok cihazın birleşmesi sonucu oluşan bir yapıdır. Bu ağ, pek çok bilgisayar yada iş istasyonundan meydana gelebilir. Yalnızca bununla sınırlı değildir. Ağ oluşturmak için iki bilgisayar dahi yeterlidir. İşte ağ çeşitleri;
LAN (Yerel Alan Ağları)
Birkaç bilgisayarın sınırlı bir alanda oluşturdukları ağ çeşididir. Bu tür ağlar; bilgisayarlar, ağ arabirim kartları, ağ kabloları, ağ trafik kontrol cihazları ve diğer çevresel cihazlardan meydana gelir. Yerel alan ağlarında bir ofis veya bir bina içinde yazıcı, dosya ve program paylaşımı rahatlıkla yapılır. Ayrıca e-mail ve video konferans uygulamaları bu ağ sayesinde kesintisiz gerçekleştirilir.

MAN (Metropolitian Ağlar)
Metropol alan ağı genellikle bir şehir veya geniş bir yerleşkede kullanılan bilgisayar ağıdır. Bir MAN, genellikle fiber optik bağlantılar gibi yüksek kapasiteli backbone teknolojisini kullanarak Lan lar arasında bağlantı kurar, internet ve WAN için bağlantı hizmetleri sağlar.
MAN bütün şehir binalarının çoğu bloklarına kadar LAN'dan daha geniş bir cografi alan için optimize edilmiştir. MAN da orta-yüksek veri oranları iletişim kanalları bağlı olabilir. Bir MAN tek bir kuruluş tarafından işletilebilir, ama çoğunlukla birçok kişi ve kuruluşlar tarafından kullanılacaktır. MAN lar aynı zamanda kamu hizmet kuruluşları olarak işletilebilir ve bu kuruluşlar tarafından sahip olunulabilir. Çoğunlukla yerel ağların ağlararası iletişimi için araç sağlar. "

WAN (Geniş Alan Ağları)
Geniş Alan Ağları (WAN), coğrafi olarak birbirinden uzak bir mekanda bulunan bilgisayarların başka bir mekanda bulunan bilgisayarlarla iletişim kurabilmesi için LAN'ları ve başka tip ağları birbirine bağlayan bilgisayar ağlarıdır.

VPN (Sanal Özel Ağ)
VPN, Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) teriminin kısaltılmış halidir ve en temel anlamıyla internete başka bir IP adresi üzerinden bağlanmanızı sağlayan hizmettir. VPN, bağlantınızı güvenli hale getirir ve herhangi bir ağa bağlanırken sizin bağlantınızı şifreler ve kimliğinizin bulunamamasını sağlar.

SAN (Depoloma Alan Ağı)
Artan depolama alanı gereksinimleri büyük kuruluşların geleneksel dosya sunucularından daha gelişmiş olan SAN çözümlerine yönelmesine sebep olmuştur. SAN; sunucular ve depolama üniteleri arasında hızlı, güvenilir bağlantı sağlayan özelleştirilmiş bir ağ türüdür. SAN uygulamasında bir depolama ünitesi herhangi tek bir sunucunun özel malı olmak yerine, depolama birimleri ağdaki sunucu ve diğer depolama ünitelerinin ortak malıdır. Kısacası SAN; sunucuları depolama birimlerine, depolama birimlerini birbirlerine ve sunucuları birbirine bağlamaktadır.

Kaynak : https://tr.wikipedia.org